Shoppen met een zonnebril

5/12/18

Shoppen met een zonnebril.

December is níet de maand die bij uitstek geschikt is om te schrijven over een zonnebril. Mijn eigen zonnebril heb ik in ieder geval al een aantal weken niet meer gezien. Toch is dit artikel juist nu extra relevant. Shoppen met een zonnebril refereert naar het gedeeltelijk verslechteren van je zicht in bijvoorbeeld een winkel. Iets wat online (spreekwoordelijk gezien) nog té vaak gebeurt. Wil jij weten of je met jouw website het maximale haalt uit jouw bezoekers? Dan is dit artikel voor jou geschreven.

Steeds vaker houden wij ons bezig met conversie-optimalisatie van websites. Dit doen we voor bestaande websites, maar ook gebruiken we deze technieken bij de nieuwe websites die we ontwerpen en/of bouwen. Het converteren van een bezoeker betekent eigenlijk niets meer dan iets nuttigs uit je klant te halen wanneer ze je website bezoeken. In veel gevallen is dat bijvoorbeeld een aankoop op een webshop, maar dit kan van alles zijn: een aanmelding voor de nieuwsbrief, het aanvragen van een offerte, het invullen van een terugbelverzoek of het downloaden van een whitepaper. Wat inmiddels iedere website-eigenaar wel weet is dat we met tools zoals Google Analytics kunnen bijhouden hoe veel bezoekers er naar je website komen, waar die bezoekers ongeveer vandaan komen en hoe ze zich op je website gedragen. Het gebeurt vaak dat deze data wel verzameld wordt maar dat er eigenlijk daarna niets mee gebeurt. Dat is eigenlijk doodzonde, want de kans dat al jouw bezoekers een spreekwoordelijke zonnebril dragen is dan heel erg groot.

Stel je eens voor: je loopt door de stad, bent niet specifiek op zoek naar iets, maar kijkt gewoon bij een aantal winkels binnen of je iets leuks ziet, maar je hebt een zonnebril met zeer donkere glazen op en kan deze niet af doen. Het gevolg is logisch: je kan niet meer zo goed vinden wat je zoekt: leuke producten. De kans dat je dus eerder de stad verlaat en iets anders gaat doen is groot. De kans dat je een product ziet wat je leuk vindt en wil kopen wordt natuurlijk alleen maar kleiner. Je kan niet zo goed zien wat er in de etalages staat en omdat je niet getriggerd wordt om naar binnen te gaan zie je al helemaal niet wat voor mooie aanbiedingen er in de winkel nog allemaal liggen.

Dit scenario lijkt misschien heel erg onwaarschijnlijk, maar toch zien we dit in een online context dagelijks gebeuren, omdat er nog niet voldoende nagedacht is over wat bezoekers op je website te zien krijgen. Figuurlijk gezien is er dus wel een soort van etalage, maar die is een aantal jaar geleden ingericht en vervolgens nooit veranderd. Er hangt ook al vier jaar dezelfde tekst op het raam en in de winkel is een doolhof gemaakt zodat niemand kan vinden wat ze zoeken: leuke producten. De kassa is ook niet echt goed aangegeven, er is niemand bereikbaar voor eventuele vragen en de winkel ziet er niet echt betrouwbaar uit. De meeste mensen zullen in zo’n winkel dan ook niets kopen en erger nog: komen ook niet meer terug. Het is dan ook niet gek dat er in veel gevallen problemen ontstaan met de conversie en het simpelweg hebben van een website niet voldoende is om er ook iets uit te halen. Sterker nog: waar mensen ‘offline’ nog even de moeite nemen om te kijken en een rondje te lopen zullen ze in een online omgeving al binnen enkele seconden op zoek zijn naar de website van je concurrent. Dat is natuurlijk erg vervelend, maar wat kan je doen om dit op te lossen?

“Het is dan ook niet gek dat er in veel gevallen problemen ontstaan met de conversie en het simpelweg hebben van een website niet voldoende is om er ook iets uit te halen.”

Als eigenaar van de winkel zoals ik hem hierboven beschreven heb zou ik eerst gaan uitzoeken wat mijn bezoekers doet besluiten om mijn winkel te verlaten of ervoor zorgt dat ze niet verder kijken dan de etalage. Ik zou beginnen met het aanpassen van de etalage (een goede home- of landingspagina), om zo meer mensen mijn winkel in te lokken (call-to-actions, welke uitnodigen om de website verder te bekijken of iets met de website te doen). Vervolgens zou ik ervoor zorgen dat er iemand beschikbaar is om vragen aan te stellen (contactgegevens of een contact knop altijd zichtbaar laten zijn op de website) en zou ik ervoor zorgen dat de winkel netjes gestructureerd en overzichtelijk is (de gebruiksvriendelijkheid verbeteren). Wanneer ik dat allemaal heb verwerkt verwacht ik dat het beter zal gaan en ga ik mijn klanten nogmaals bestuderen en kijken of het heeft geholpen. Welke producten worden goed verkocht en welke kan ik beter weglaten? Welke informatie wordt wel gebruikt en welke informatie laten mensen liever liggen? Door regelmatig mijn winkel, website of webshop te verbeteren op basis van de feedback en analyse die ik van mijn klanten krijg, kan ik er zo voor zorgen dat ik meer bezoekers krijg en ook mijn conversie kan vergroten.

Zou jij je aangetrokken voelen door die etalage van tien jaar oud? Wat ik met dit korte artikel heb geprobeerd is om op een eenvoudige manier uit te leggen waarom het optimaliseren van de conversie belangrijk is en waar je kan beginnen om dit te verbeteren. Hoe je dat precies aanpakt is voor ieder bedrijf en iedere propositie anders. Wil je meer weten over conversie optimalisatie in jouw specifieke geval, om ervoor te zorgen dat jouw potentiele klanten je website zonder zonnebril kunnen bezoeken? Mail me dan gerust even via michel@gravitymedia.nl.

Michel

Merkstrateeg en praatjesmaker. Ziet overal kansen en praat veel.

Stuur gerust een e-mail of bel naar 06 - 83 599 657.

Genoeg gelezen?

Verse koffie, flauwe grappen en een dosis verse energie en inzicht. Dat zijn de ingrediënten die wij in een kennismaking zoeken. Je kunt ons een e-mail sturen of je nummer achterlaten.

    beveiligd met reCAPTCHA | Privacy - Voorwaarden